sida

Val 2014

Vänsterpartiet-är-inte-till-salu annan

Valet till EU står mellan Höger och Vänster Högern dominerar EU:s politik, och vi lever idag i ett Europa där människor är nyfattiga, där ungdomsarbetslösheten skenar, där välfärden rustas ner på direkta order av EU. Det som idag händer i Grekland, Portugal och Spanien kan hända i ett annat land. Såklart.Prostitutionsmarknaderna växer och utnyttjandet av kvinnor och flickor med dem. Aborträtten ifrågasätts.

I otrygghetens Europa växer rädslan. Och i rädslan frodas högerextremismen och rasismen. Det ser vi Grekland med Gyllene gryning, i Frankrike där en fjärdedel av väljarna kan tänka sig att rösta på Le Pens Front National, och i Sverige med Sverigedemokraternas intåg.

Det är tydligt att högerpolitik på EU-nivå leder till samma sak som i Sverige, nämligen till ökade klyftor och orättvisor – inom länder, mellan kvinnor och män, och mellan länder. Den skapar murar runt Europa, den göder sexism, rasism, homofobi, och populism. Vänsterpartier runt om i Europa och Vänsterpartiet i Sverige är idag de tydligaste motkrafterna mot detta.

Malin Björk och Mikael Gustafsson. Toppkandidater i EU-valet. Bild: Kalle Larsson
Malin Björk och Mikael Gustafsson. Toppkandidater i EU-valet. Bild: Kalle Larsson

Medan Vänsterpartiet formulerar ett tydligt vänsterpolitiskt alternativ, vill alliansens partier få det att låta som om EU i grunden är något annat än just politik.

Moderaterna vill helst få oss att tro att EU är ett opolitiskt handelsprojekt, som bör drivas efter i deras ögon objektiva marknadsekonomiska (natur)lagar. Folkpartiet verkar mena att det är frågan om att vara för eller emot sina Europeiska grannar, nästan som en banal identitetsfråga. Är du europé eller inte? Vad Kristdemokraterna och Centern vill med EU är inte helt lätt att utläsa.

Vi menar att EU handlar om politik och demokratisyn, och om vilka samhällen vi vill leva i. Ett som domineras av girighet, bankernas väl och ve, och marknadens makt över människor. Eller i samhällen som präglas av den vänsterpolitiska vision som vi arbetar för – i Europaparlamentet liksom här hemma. Ett samhälle där solidaritet, medmänsklighet och välfärd åt alla är ledstjärnor.

När Kristdemokraterna bjuder in till möte med SAAB Weapons pratar vi med UN Women. När Moderaterna vägrar ta ställning för Abort lyssnar vi på Kvinnorörelsen och när Folkpartiet försvarar åtstramningspaketen åker vi till Grekland och demonstrerar i solidaritet med de som utsätts för EU:s ekonomiska politik.

Vi har nämligen andra svar. Vi tror inte att det går att spara sig ur den här krisen. Vi tror inte att tjänstemän är bättre på att styra ett land än folkvalda politiker och vi tror inte att den fria marknaden är enda lösningen.

Vänstern vill stimulera ekonomin, arbeta för ett öppnare Europa och gå in i framtiden med gröna, jämställda ögon. Vi tänker aldrig rösta för en utförsäljning av Europa eller ställa oss bakom ökad militarisering. Vi tänker alltid försvara kvinnors kroppar. Vi tänker alltid ha solidaritet som ledstjärna. Vi kommer aldrig säga ja och tack till odemokratiska institutioner eller en förvrängda EU fördrag.

I Europaparlamentet sitter över 700 ledamöter från hela EU. Sveriges 20 mandat kan kännas väldigt lite i det sammanhanget. Men just därför bör man vara extra noga med hur man röstar i EU-valet. Vänsterpartiet är tydligt. Vår politik är densamma, i Sverige som i EU. Vi är inte till salu.

(Texten är först publicerad i ETC den 8/2-2014)

 

Kopiera länk