Vänsterpartiet: 8 åtgärder för att stoppa EU-korruptionen
Avslöjandet om att den kinesiska teknikjätten Huawei misstänks betalat mutor till parlamentariker visar ännu en gång att EU:s regelverk för att motverka korruption är otillräckligt. I ett nytt paket för att stoppa korruptionen föreslår Vänsterpartiet 8 konkreta åtgärder.
− De regelverk som finns för att motverka mutor är alldeles för tama och det krävs ett rejält omtag om EU ska få bukt med korruptionen. Annars kommer miljardföretag och främmande makter fortsätta att hälla pengar i fickorna på EU:s beslutsfattare, säger Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
För några veckor sedan skakades EU återigen av en korruptionsskandal. Ett femtontal EU-parlamentariker misstänks ha tagit emot mutor från teknikjätten Huawei i utbyte mot att främja kinesiska intressen. Politikerna ska ha tagit emot mutor bestående av bland annat dyra fotbollsbiljetter, påkostade gåvor och lyxresor till Kina. Brotten ska ha ägt rum från 2021 fram till i dag. Utredningen mot de misstänkta pågår just nu.
− Korruptionen utgör ett hot mot hela det demokratiska beslutsfattandet. Det undergräver på ett flagrant sätt det redan sargade förtroendet för EU:s institutioner. Det är hög tid att börja ta den här frågan på allvar, säger Hanna Gedin, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Det är inte första gången EU-institutionerna drabbas av en korruptionshärva av det här slaget. 2022 greps vice talmannen i parlamentet, Eva Kaili, på bar gärning med 150 000 euro i kontanter som hon misstänks ha fått i mutor av diktaturen Qatar.
− Sedan Qatargate har väldigt lite hänt. Det är fortfarande inte förbjudet att bjudas på resor till länder utanför EU, trots att det är ett välkänt och beprövat sätt för diktatorer och företag att påverka politiska beslut. Det enda rimliga är att besluta om ett totalförbud mot den sortens bjudresor, säger Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets 8 förslag för att stoppa korruptionen:
- ett totalförbud mot att EU-parlamentariker och tjänstemän låter sig bjudas på resor och hotellnätter av företag, lobbyister och stater.
- att EU:s öppenhetsregister där lobbygruppers aktivitet registreras görs obligatoriskt, legalt bindande och att sanktioner införs mot dem som inte registrerar sig.
- att alla yrkanden på förändrad lagstiftning som skickas från lobbyister till parlamentariker ska offentliggöras i ett register. När ett förslag går upp för votering ska det tydligt framgå om det ursprungligen kommer från en lobbyist.
- att parlamentariker som utreds för brott ska kunna stängas av från parlamentet under den tid som utredningen pågår.
- att Europeiska åklagarmyndigheten och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning ges ett utökat mandat så att det blir möjligt att utreda och lagföra i fall där utländska aktörer försökt påverka EU:s institutioner.
- att EU:s institutioner inrättar ett obligatoriskt utbildningsprogram där särskilt fokus ägnas åt det visselblåsarprogram som finns på plats och skyddar politiker och tjänstemän som larmar om missförhållanden.
- att förlänga perioden av karantän för politiker som tar uppdrag som lobbyister från dagens sex månader till tre år. Detta ska även gälla kommissionärer och tjänstemän i samtliga EU-institutioner.
- att EU-parlamentarikers möjligheter att ta avlönade sidouppdrag begränsas kraftigt. Det ska exempelvis inte vara tillåtet att ha välavlönade styrelseuppdrag i bolag som påverkas av EU:s lagstiftning