• Hem
  • Om Vänsterparti...
sida

Om Vänsterpartiet i EU

Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti. Vi var emot att Sverige skulle gå med i EU och vi ser idag att det vi varnade för då är det som har hänt, medan ja-sidans löften i många fall har brutits eller visade sig inte stämma. Vi var också på nejsidan i EMU-omröstningen.

Vi respekterar folkomröstningen 1994 som gjorde Sverige till medlemmar i EU och vi arbetar aktivt i EU för att göra det mindre odemokratiskt. Vi jobbar också med opinionsbildning och bygger kontakter med rörelser och individer som arbetar för mänskliga rättigheter, miljö och klimat och jämställdhetsfrågor. Vi har också nära kontakter med fackförbund och jobbar aktivt med samma frågor som vi är engagerade i i Sverige. Den politik vi för i Sverige för vi också i EU. Det kan man lita på.

Mot vinstintresset ställer vi solidariteten, mot rasismen ställer vi medmänsklighet, mot ojämställdhet ställer vi jämställdhet och feminism och mot ökad militarisering ställer vi fred och värnar den svenska neutraliteten.

Sedan 2009 har Vänsterpartiet en representant i Europaparlamentet av Sveriges 20 platser. Idag är det Malin Björk. Nedan kan du se vilka som representerat Vänsterpartiet i parlamentet sedan vi blev medlemmar i EU. Du kan hitta mer information om oss och det vi arbetar med under de olika flikarna på hemsidan. Saknar du information kan du kontakta oss.

Om du gör ett skolarbete rekommenderar vi att du tittar under fliken vad tycker vi, men du kan också få mycket information genom att läsa våra debattartiklar som du hittar här. Det är väldigt många som hör av sig till oss när det är valrörelse och då hinner vi tyvärr inte med att svara alla personligt.

Vänsterpartiets Europaparlamentariker:

1995- innan allmänna val till parlamentet hållits: Bengt Hurtig

1995-1999: Jörn Svensson, Marianne Eriksson, Jonas Sjöstedt

1999-2004: Herman Schmid, Marianne Eriksson, Jonas Sjöstedt

2004-2009: Jonas Sjöstedt (till 2006), Jens Holm (från 2006), Eva-Britt Svensson

2009-2011: Eva-Britt Svensson

2011-2014: Mikael Gustafsson

2014- : Malin Björk

Kopiera länk