artikel

Hot om misstroende mot Ursula von der Leyen: Stoppa utbetalningarna till Polen eller avgå !

(Foto: Europaparlamentet)

Både Kommissionen och EU-länderna har bedyrat att de ska försvara demokratin och rättsstaten, inte minst i länder som Polen och Ungern där utvecklingen är extra allvarlig.

Ändå planerar nu Kommissionen att börja de stora utbetalningarna till Polen under ”Faciliteten för Återhämtning och Resiliens” (RRF)

Den före detta liberala gruppledaren och belgiske premiärministern Verhofstadt har därför väckt en misstroendeförklaring mot Ursula von der Leyen, som går ut på att om Kommissionen gör verklighet av beslutet och börjar slussa pengar till Polen under RRF, så kommer misstroendet att väckas. Bakgrunden är naturligtvis att Polen dömts i EU-domstolen för brott mot rättsstatsprinciperna och sedan meddelat att de inte kommer respektera domstolens beslut.

Malin Björk stödjer misstroendeförklaringen, om vi menar allvar med att försvara demokratin i EU så kan vi inte låta pengarna fortsätta flöda till länder som Polen och Ungern. Om Kommissionen går vidare med detta, då har de inte längre vårt förtroende säger Malin Björk.

Nu är det upp till bevis. Alla de som pratade om att EU inte skulle vara en bankomat, får nu kliva fram och visa att de menar allvar. Vi kan inte ha ett samarbete där vi tummar på demokrati och rättsstatsprinciper. Då har vi inte längre grundförutsättningarna för att lösa alla de stora problem och utmaningar vi har framför oss.

Se misstroendeförklaringen bifogad:

Motion of censure on the Commission by the European Parliament

Kopiera länk