artikel

”Ska det vara så svårt att hålla sig till Parisavtalet om klimatet?”

Foto: Europaparlamentet

Efter att den liberala partigruppen Renew (där svenska C och L ingår) tillsammans med högergruppen EPP (M, KD) i EU-parlamentets förra plenumomröstning gått ihop för att stoppa miljöutskottets förslag om att skärpa handeln med utsläppsrätter (ETS), röstade EU-parlamentet idag ännu en gång om de centrala delarna av EU:s klimatpaket. Inför dagens omröstning hade de tre stora grupperna – EPP, Renew och socialdemokratiska S&D – gjort upp om att urholka förslagen ytterligare.

Det handlar, utöver ETS, om klimattullarna (CBAM) och om den sociala klimatfonden.

Malin Björk (V) ser utgången av dagens omröstning som väldigt otillfredsställande, och som ett delvis missat tillfälle att börja genomföra de åtgärder som krävs för att bromsa klimatförändringarna.

Den korridorsuppgörelse de stora grupperna enades om vad gäller utsläppshandeln är helt otillräcklig. Ambitionsnivåerna är för låga och den fria tilldelningen av utsläppsrätter blir kvar alldeles för länge. Det kan Malin inte ställa sig bakom.

Det var många som lovade göra allt för klimatet, men nu när vi har chansen att fatta de avgörande besluten så tar de den inte. Ska det vara så svårt att hålla sig till Parisavtalet om klimatet?

Uppgörelsen kring utsläppshandeln påverkar också negativt det nya instrumentet för att komma åt koldioxid läckage: klimattullarna (CBAM).

Malin välkomnar att parlamentet ställer sig bakom ett förstärkt förslag, men ser brister även här.

Vi måste komma åt koldioxidläckage av olika slag, och därför är det positivt att EU-parlamentet nu inte bara ställer sig bakom förslaget om klimattullar utan också skärper det och lägger till fler sektorer som ska omfattas. Det finns dock brister, inte minst med den alltför långa perioden av fria tilldelningar av utsläppsrätterna.

Malin hade lagt förslag om en snabbare utfasning av de fria tilldelningarna för industrier som omfattas av klimattullarna. Vi i vänstern hade också velat se att intäkterna öronmärktes uteslutande till klimatåtgärder globalt, snarare än gå rakt in i EU:s generella budget. Dessa delar stoppades tyvärr av både socialdemokrater och högergrupperna.

Kopiera länk