artikel

Kaos i EU-parlamentet när högern fällde klimatpaketet

(Foto: Europaparlamentet)

Idag skulle Europaparlamentet rösta om EU:s stora klimatpaket, Fit for 55. Paketet omfattar bland annat en utvidgning av utsläppshandelssystemet (ETS), inrättandet av klimattullar och inrättandet av en social klimatfond.

Istället förstörde en högermajortiet förslaget som låg på bordet. Istället för att vi idag tog viktiga steg mot att nå Parisavtalet så sänkte högern allt det arbete vi gjort i utskottet. Jag är så besviken.

Vad som i praktiken hände var att den europeiska högern i partigruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, valde att gå samman med extremhögern och delvis med Liberalerna och tillsammans urvattna en rad viktiga klimatmål som majoriteten i EU-parlamentets miljöutskott kommit överens om. Utsläppsmålet vattnades ur och den fria tilldelningen av utsläppsrätter förlängdes.

Det gjorde att slutförslaget till beslut om utsläppshandeln, ETS, blev så dåligt att vänstern, de gröna och socialdemokraterna röstade nej till det. Därmed hade det inte längre majoritet, och hela förslaget föll.

Förslaget, som tagit åtskilliga månader att ta fram, skickas nu tillbaka till miljöutskottet för nya förhandlingar. Omröstningen om klimattullarna sköts därmed också upp.

Det står nu klart att vi inte kan lita på högern och liberalerna när det blir skarpt läge om klimatet. Löftena till väljarna har brutits.

Det var ett bra beslut att skicka förslaget tillbaks till utskottet. Det sänder en tydlig signal om att vi inte accepterar att högern lutar sig mot klimatförnekarna i extremhögern och förstör EU:s klimatambitioner. Nu får vi ta nya tag i miljöutskottet och skärpa utsläppshandelssystemet en gång för alla.

Kopiera länk