artikel

Malin Björk: Hur ska vi nå eld upphör?

 

Den här veckan håller EU och Nato toppmöten där Rysslands angrepp på Ukraina dominerar. Malin Björk (V), EU-parlamentariker, anser att vi måste lyfta blicken från vapen och militära allianser:

– Hur vill vi ha det efter kriget? Står kärnvapenparaplyer och angreppspakter mot varandra vid alla gränser, beredda på nya krig? Eller har vi överenskommelser och samarbete med våra grannar som avstyr krig?

– Vi behöver lyfta blicken från stridsvagnar, attackflygplan och pansarskott. Hur vill vi samexistera med våra grannländer i framtiden, och vilka steg måste vi ta för att nå dit?

– Det är för tyst om hur vi ska åstadkomma ett stopp i dödandet. Jag vill att medlemsländernas regeringar berättar hur de stöttar förhandlingarna om eld upphör. Eller är vi överens om att lämna detta till Erdogan?

– Jag ser också att vi fortfarande har sanktioner som måste införas för att öka trycket på Putin och strypa flödet till hans krigskassa. Det innebör naturligtvis att stoppa importen av rysk olja och gas och istället styra om för att fatta de nödvändiga besluten om massiva investeringar i förnybart. Vi måste göra allt vi kan för att minska pengaflödet till dödandet och övergreppen i Ukraina just nu.

(Foto: The Left)

Kopiera länk