artikel

Aborträtten får inte kohandlas bort

(Foto: The Left)

Årets första plenumssammanträde valde EU-parlamentet en kvinna till talman för första gången på 20 år. Det är bra såklart. Välkommen Roberta Metsola! Mindre bra är att hon agerat som en abortmotståndare i linje med sitt maltesiska Nationalistparti.

Valet av Metsola ingick i en uppgörelse mellan de kristdemokratiska, socialdemokratiska och liberala partigrupperna. S, L, C, M och KD i dessa grupper röstade således för en talman som motarbetat aborträttigheter under hela sin tid som ledamot. Så lågt i kurs står kvinnors rättigheter när kohandeln ska ros i hamn. Vilka signaler sänder det till miljoner kvinnor i Europa och globalt som kämpar för grundläggande rättigheter? Till kvinnorna i Polen som trots myndigheternas hot och trakasserier går ut på gatorna för rätten till frihet, hälsa och liv? Att Europaparlamentet, med stöd av socialdemokrater och liberaler, valt en talman som röstar kvinnofientligt när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bådar inte gott.

Kandidater från den Kristdemokratiska partigruppen har visserligen sällan stått upp för kvinnors rättigheter. Det nya är att det uppstår en debatt, inte så mycket i Sverige tyvärr, men i Europa och särskilt i EU:s ordförandeland Frankrike, där jag deltog i en lång TV-intervju. Det är välkommet!

Kanske uppmärksammas talmannens abortmotstånd mer denna gång därför att hon själv är kvinna. Viktigt är det i alla fall att frågan debatteras. Men vi förväntar oss mer.

Särskilt de av oss som har kämpat tillsammans med aktivister utanför de parlamentariska församlingarna för att se till att EU-parlamentet står upp för kvinnors rättigheter. För vår rätt att bestämma över våra kroppar. För rätten till vår egen sexualitet, att fritt bestämma om och när vi vill ha barn, att ha tillgång till reproduktiv hälsovård och abortvård – och det oavsett vår inkomst.

Aborträtten handlar om så mycket mer än abort. Förnekandet av sexuell och reproduktiv hälsa, inklusive abortvård, är det ultimata kvinnoförtrycket. Abortförbud är att lägga alla kvinnor i bojor. Plötsligt måste vi hela tiden träda försiktigt. En är inte fri. Och i värsta fall riskerar vi förstörd hälsa och död.

Och vi har lyckats med att EU-parlamentet står upp med kvinnorna. Under mitt första år som EU-parlamentariker grundade jag nätverket All of Us, ett partiöverskridande nätverk av EU-parlamentariker som i samarbete med aktivister och olika civilsamhällesorganisationer på olika sätt står upp för SRHR och rätten till abort. Vi har tillsammans med andra sett till att Europaparlamentet tagit ställning för att abort bör avkriminaliseras och att medlemsstaterna bör ”säkerställa allmän tillgång till säkra och lagliga aborter och respekt för rätten till frihet, personlig integritet och bästa möjliga hälso- och sjukvård”.

Detta är extra viktiga positioner att försvara när konservativa krafter flyttar fram kvinnofientliga positioner även i Europa. I Polen och Malta råder abortförbud. I Polen har förbudet nu skördat sitt andra dödsoffer.

Vi kommer fortsätta att kämpa tillsammans med miljontals kvinnor – i Polen, Malta, Sydamerika och hela världen – för att säkerställa att vi hävdar kvinnors fulla rättigheter som medborgare. Vi kommer fortsätta att göra motstånd mot länder som försöker attackera SRHR – vare sig det är aborträtt, sexualundervisning eller HBTQI-rättigheter.

Som talman måste Roberta Metsola försvara majoritetens ställningstaganden. Vi kommer att insistera på att hon gör det. Vi tänker hålla henne på rätt sida om vad som är värdigt år 2022.

Krönika i Feministiskt perspektiv av Malin Björk (V) EU-parlamentariker

Kopiera länk