artikel

Vänsterpartiet kräver stopp för kärnkraft och fossilgas i EU:s nya taxonomi

Den 31 december fick ledamöterna i EU-parlamentet ta del av ett förslag från EU-kommissionen om att vissa investeringar i kärnkraft och fossilgas ska anses hållbara i den nya taxonomin. Taxonomin är EU:s verktyg för att identifiera vilka investeringar som ska kunna klassas som miljö- och klimatmässigt hållbara.

Vänsterpartiet har i EU-parlamentet och i riksdagen arbetat för ett mer ambitiöst regelverk för investeringar, som styr oss bort från fossilberoendet och inte heller låser in oss i den ohållbara kärnkraften. Tillsammans med EU-parlamentets Vänstergrupp arbetar Vänsterpartiet för att stoppa förslaget. Parlamentet har fyra månader på sig att agera och det krävs en enkel majoritet för att stoppa EU-kommissionens förslag.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk kommenterar:
– När själva ramlagstiftningen för taxonomin antogs 2019, var alla överens att kärnkraft inte skulle kunna komma på tal, utifrån både försiktighetsprincipen och den så kallade ”do no harm” principen. Ändå viker sig EU-kommissionen för franska påtryckningar och en bakåtsträvande höger som vill få klimatdebatten att handla om kärnkraftsreaktorer.

Malin Björk (V) fortsätter:
– Lägg till att fossilgasen också kommer in i kommissionens förslag, trots att alla vet att vi måste bort från allt fossilt om vi ska klara klimatkrisen. Det är farligt och oansvarigt agerat av kommissionen, och i strid med lagstiftarnas intentioner. Framtiden ligger inte i vare sig fossilt eller kärnkraft, den ligger i stora satsningar på förnybart.
– Jag kommer tillsammans med vänstergruppen göra allt jag kan för att stoppa dessa förslag i EU-parlamentet. Jag skulle också välkomna att Österrike tar detta med kärnkraften till EU-domstolen, eftersom det står i strid med lagstiftarens intentioner för taxonomin.

Kopiera länk