artikel

”Inga svar på de svåra frågorna”

Malin Björk är besviken efter dagens möte med migrationskommissionär Ylva Johansson.

Idag deltog vår svenska EU-kommissionär Ylva Johansson på ett möte i LIBE-utskottet, som bland annat behandlar EU:s flyktingpolitik. Malin Björk var en av ledamöterna som deltog i mötet på länk. Hon ställde tre frågor till Johansson:

  • Vad gör du  för att evakuera de överfyllda grekiska ölägren och omfördela ansvaret för flyktingarna soldidariskt mellan EU:s medlemsländer?
  • Vad gör du för att stoppa de olagliga och våldsamma direktavvisningarna i t ex Kroatien?
  • Vad gör du för att öka livräddningsinsatserna i Medelhavet?

Överlag var Malin Björk inte särskild nöjd över Ylva Johanssons svar till utskottets ledamöter.

– Johansson har bra och viktiga delar i sin portfölj och hon kommer få vårt stöd för sina ambitioner att tillexempel växla upp arbetet mot sexuell exploatering av barn och mer effektivt bekämpa kvinnohandel. Men det var svar på de svåra frågorna, som kräver politiskt mod och riktiga vägval, vi ville ha idag, sa Malin Björk efter mötet.

En fråga som flera ledamöter tog upp handlade om den fruktansvärda situationen i de överfyllda flykinglägren i Grekland.

– Johansson och Kommissionen anser tydligen inte att de grekiska ölägren bör evakueras och de asylsökande omfördelas. Dessa öfängelser kan inte vara EU:s framtid och det är hög tid att Johansson säger det rakt ut. Annars börjar jag på allvar oroa mig för att hon faktiskt tänker sig en fortsättning av den här människofientliga politiken, och inte har någon hållbar lösning i sikte. Det är sorgligt.

Malin Björk ifrågasätter ockå Ylva Johanssons påstånde om att endast medlemsländerna, och inte EU, har ansvar för att rädda liv på Medelhavet.

– Inte heller menar hon att Kommissionen har något ansvar för den olidliga situation som uppstår när livräddningsinsatser försvåras eller omöjliggörs i Medelhavet. Det stämmer ju inte. EU har ett stort ansvar att arbeta med medlemsländerna för att öppna hamnarna och fördela de som anländer. Sen måste EU-samarbetet med den  libyska så kalladekustbevakningen, som ju faktiskt är olika milisgrupper, avslutas. Men det vill Johansson inte heller ta tag i, vad det verkar, konstaterar en besviken Malin Björk.

Kopiera länk