artikel

Malin Björk bevittnar kroatisk polisbrutalitet i Bosnien

I mitten av december 2019 var Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk på delegationsresa i Kroatien, Slovenien och Bosnien och Hercegovina tillsammans med ett par andra ledamöter ur EU-parlamentets vänstergrupp. Där fick de med egna ögon se de systematiska övergreppen som kroatisk gränspolis utövar mot de människor som försöker ta sig över den kroatiska gränsen.

Alex från Algeriet visar upp sina skadade händer efter den kroatiska polisens misshandel.

I och omkring bosniska staden Bihac, nära den kroatiska gränsen, finns tusentals människor på flykt. En del av dem bor i undermåliga flyktingläger, många bor i övergivna byggnader eller i tält ute i naturen. De kommer från länder som Afghanistan, Pakistan, Syrien, Sudan, Marocko och Algeriet. De flesta vill ta sig till västra Europa för att jobba och leva i trygghet. Men EU-landet Kroatien, som gränsar mot icke-EU-landet Bosnien, gör allt för att stoppa flyktingarna från att ta sig vidare in i EU. De gör inte bara illegala pushbacks, alltså avvisar människor utan att föra någon som helst dokumentation och förnekar dem sin rätt att söka asyl. De använder också brutalt våld för att avskräcka flyktingarna från att försöka igen. Det finns också uppgifter om att kroatisk polis är långt inne på bosniskt territorium.

Mohamed och några av hans vänner från Algeriet hänger utanför det enda lilla caféet i byarna kring den bosniska staden Bihac som välkomnar migranter. På grund av tidigare bråk i ett av flyktinglägrena i närheten släpps personer från norra Afrika inte in i lägren. De sover istället utomhus.

Övergreppen från den kroatiska gränspolisens sida sker inte trots att Kroatien är ett EU-land, utan lika mycket för att Kroatien är ett EU-land. EU-kommissionen har nyligen rekommenderat att Kroatien ska gå med i Schengen-samarbetet där ”upprätthållandet av EU:s yttre gränser” ett viktigt kriterium. Men de tusentals push-backs de genomför är ett brott mot både internationell och EU lag. Det är dags att Sverige och andra länder sätter stopp för den kroatiska polisens olagliga handlingar och brutalitet.

Kopiera länk