artikel

Bretons utnämning innebär en gräddfil för storkapitalet till EU

Malin Björk tycker att Frankrikes nya, tilltänkta kommissionär är direkt olämplig.

Idag frågas den nya franska kommissionärskandidaten Thierry Breton ut i EU-parlamentets industriutskott. Han godkändes igår med de knappa röstsiffrorna 12 ja mot 11 nej i parlamentets juridiska utskott. Många av ledamöterna anser att Thierrys bakgrund av tunga poster i näringslivet visar på uppenbara intressekonflikter.

Malin Björk håller med.

 – Det är direkt olämpligt att någon går direkt från en storföretags-VD-post till att bli EU-kommissionär.  Det är särskilt anmärkningsvärt med tanke på hans tilltänkta ansvarsområden. Vi talar inte längre om svängdörrar, det är en ren gräddfil mellan EU:s beslutsfattande positioner och näringslivet. Storföretagen behöver inte ges större inflytande över EU:s politik – tvärtom, betydligt mindre, säger hon.

 

Kopiera länk