artikel

”Fästning Europa- och fästning UK-politiken har skördat ännu fler liv”

Igår hittades 39 kroppar i en lastbil utanför London. Av allt att döma rör det sig om migranter som omkommit när de smugglats till Storbritannien. Malin Björk är upprörd och anklagar Europas politiker för att vara medansvariga för den fruktansvärda händelsen.

– Det här är som döden på Medelhavet, fast på land. Det är fästning Europa-politiken och fästning UK-politiken som nu skördat ännu fler liv. Människor på flykt tvingas ta dessa farliga vägar till Europa, för det finns inga säkra och lagliga vägar att ta. Det är en skam för alla europeiska länder,  säger hon och fortsätter:

– Just i gränsen mellan fastlandets Frankrike och Belgien och Storbritannien har det investerats enorma summor pengar för att bygga stängsel och andra hinder för människor på flykt. Så när Boris Johnson säger att detta är en tragedi så har han samtidigt varit med och byggt upp politiken som tvingar människor till dessa livsfarliga resor.

Det finns bara ett sätt att stoppa denna pågående tragedi, menar Malin Björk:

– Det är att skapa lagliga och säkra vägar till Europa och ett värdigt mottagande av asylsökande där ansvaret delas mellan de länder som är villiga att stå upp för asylrätten och internationella konventioner.

Läs mer om Malin Björks lagförslag om ett europeiskt kvotflyktingsystem här.

 

Kopiera länk