artikel

Vänstern godkänner inte Ylva Johansson

 

Idag blev det klart att Ylva Johansson blir Sveriges EU-kommissionär med ansvar för bland annat migration. Men EU-parlamentets vänstergrupp avstod från att godkänna henne. Malin Björk motiverar beslutet.

– Vänstergruppen GUE/NGL avstod i omröstningen om Ylva Johansson. Det har inget att göra med bristande kompetens, tvärtom, hon är mer kompetent än många som redan godkänts. Vi är inte heller en del av det politiska spel som högergruppen EPP ägnat sig åt den sista veckan, säger Malin Björk och fortsätter:

– Vår avvägning handlar om den politiska substansen och innehållet. Ylva Johansson har deklarerat att hon inte ser några problem med EU:s samarbete med libyska miliser, trots att de innebär de facto proxy-pushbacks, och att EU och medlemsländerna gör sig medskyldiga till systematiska brott mot internationell människorättslagstiftning. Det har uppmärksammats av MR-organisationer och Europarådet. EU tas till och med till ICC för brotten som begås i Libyen med EU:s stöd.

– Vi måste markera mot att vår blivande svenska kommissionär faktiskt vägrar lyssna på alla de internationella rapporter som vittnar om de grövsta människorättsbrott vi kan tänka oss, och att EU definitivt är medskyldigt till dessa brott. Ylva Johansson hade chansen att sätta stop för det skamliga samarbetet med Libyen och den borde hon tagit.

– Vi är också kritiska till att hon fortsätter på den inslagna vägen med betoning på tvångsavvisningar och utökade gränspolisiära satsningar istället för att lägga ansträngningarna på livräddningsinsatser i Medelhavet. Men hon lovade iallafall att inte ställa sig bakom några initiativ till att processa asylansökningar i tredje land och att jobba för fler lagliga och säkra vägar. Det välkomnar jag, avslutar Malin Björk.

Läs också:

https://www.aftonbladet.se/…/…/gront-ljus-for-ylva-johansson

Kopiera länk