artikel

Malin Björk kritisk till EU-högerns resolution om Venezuela

I en ny resolution om Venezuela som högern i EU-parlamentet står bakom nämns inte med ett ord hotet om militär intervention. Istället kritiseras den internationella grupp som vill få till stånd nya, fria val. Samtidigt erkänns oppositionsledaren Juan Guiadó återigen som landets president. Malin Björk tycker inte att resolutionen bidrar till en konstruktiv lösning på situationen i Venezuela.

Idag röstade EU-parlamentet, återigen på högergruppernas initiativ, om en resolution om den katastrofala humanitära situationen i Venezuela. I resolutionen erkänns på nytt oppositionsledaren Juan Guiadó som landets president. Inte med ett ord nämns de hot om militär intervention som USA:s president Trump uttalat. Samtidigt riktas hård kritik mot den internationella kontaktgrupp som arbetar för att få till stånd nya, fria val i Venezuela. Sverige är ett av totalt åtta EU-länder som ingår i gruppen.

Malin Björk ser inte hur resolutionen ska kunna bidra till att lösa den redan infekterade situationen i landet.

– Att som parlamentets höger vill, följa i USA:s president Trumps fotspår och erkänna den självutnämnde ”presidenten” Guaidó är fortfarande helt fel väg att gå. Att dessutom kritisera den internationella grupp som försöker se till att det hålls fria val i Venezuela är oförståeligt. Vi måste naturligtvis ge vårt fulla stöd till alla försök att skapa en fredlig lösning på konflikten. Allt annat ökar risken för en militär intervention, säger Malin Björk.

Kopiera länk