artikel

Rödgrönrosa ledamöter vill se fredlig lösning i Venezuela

Idag röstade EU-parlamentet för en resolution som erkänner den oppositionella ledaren Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ röstade nej till resolutionen. De vill istället se internationell medling och nya, demokratiska val som lösning på den allvarliga situationen i landet.

–  Att som parlamentets höger vill, följa i USA:s president Trumps fotspår och erkänna den självutnämnde ”presidenten” Guaidó är helt fel väg att gå. Det skulle fördjupa och försvåra konflikten i Venezuela, säger Malin Björk (V).

Soraya Post (FI) framhåller att hon inte stödjer den sittande presidenten Maduro, ett nej till resolutionen innebär inte ett stöd till sittande presidenten Maduro.

– Jag är skarpt kritisk mot regeringen i Venezuela som inskränkt demokratin och använt dödligt våld mot demonstranter. Men jag är också skarpt kritisk mot USA:s, och andra länders och även nu Europaparlamentets inblandning, i Venezuela. Vi måste stödja det Venezuelanska folkets rätt till självbestämmande genom dialog och samarbete, säger hon.

Bodil Valero (MP) håller med och lyfter vikten av en fredlig lösning.

– Det är inte EU som bestämmer vem som ska styra i Venezuela. Istället borde EU lägga full kraft på att få till stånd en dialog. Det är också en linje som drivs av den svenska regeringen. För att nå framgång borde det ske under FN:s kontroll, säger hon.

Även S röstade nej till resolutionen. SD, M, KD, C och Jasenko Selimovic (L) röstade ja.

 

Kopiera länk