artikel

EU-utskott vill stärka intersexpersoners rättigheter

Idag röstade EU-parlamentets LIBE-utskott igenom en resolution för att stärka intersexpersoners* rättigheter.

Utskottet uppmanar bland annat medlemsländerna att förbjuda ”könskorrigerande” operationer och uppmuntrar länderna att införa lagar för att människor själva ska få bestämma sin könstillhörighet. Resolutionen antog med siffrorna 30 för och 7 emot.

Utskottet uppmanar bland annat medlemsländerna att förbjuda ”könskorrigerande” operationer och uppmuntrar länderna att införa lagar för att människor själva ska få bestämma sin könstillhörighet. Resolutionen antog med siffrorna 30 för och 7 emot.

– Det här är första gången som EU-parlamentet uppmärksammar och röstar om intersexpersoners rättigheter. Det är en fråga som vi i hbtq-aktivster kämpat för i flera år. Nu har äntligen ett litet men viktigt steg tagits för att erkänna intersexpersoners rättigheter i Europa, även om mycket arbete kvarstår, säger Malin Björk.

Hela parlamentet väntas rösta om resolutionen i januari.

 

*Personer med ett medfött tillstånd där könskromosomerna, könskörtlarna eller könsorganens utveckling är atypisk. ”Inter” betyder ”mellan” på latin och ”sexus” betyder ”kön”. Intersexuell betyder således ”mellan könen”. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat. Intersex säger inte någonting om en persons sexuella läggning. (RFSL)

Kopiera länk