artikel

Malin Björk om Weber: Ett sällsynt omdömeslöst val

Idag valde EU-parlamentets högergrupp EPP tysken Manfred Weber som sin toppkandidat till posten som EU-kommissionens nya ordförande. Enligt Malin Björk är Weber direkt olämplig att leda EU-kommissionen.

I april gratulerade Weber Ungerns auktoritäre president Orbán till segern i valet. Orbáns parti Fidesz sitter i Webers partigrupp EPP, där även svenska M och KD ingår.

– Jag tycker att valet av Weber som ”spitzenkandidat” är sällsynt omdömeslöst. För det första innebär det ju en stor risk för att ännu en vit, kristdemokratisk, konservativ högerman ska leda EU-kommissionen i fem år, säger Malin Björk.

– Men ännu allvarligare är att Weber så sent som i april gratulerade Ungerns auktoritära ledare Orbán till att han vann valet i Ungern. Jag tycker inte att någon som applåderar den fruktansvärda politiska utvecklingen i Ungern, med inskränkningar av de grundläggande demokratiska rättigheterna, mediefriheten och flyktingars rättigheter är i närheten av att vara lämplig att leda EU. Att Weber efter lång tvekan till slut röstade för ett artikel 7-förfarande mot Ungern i september känns mer som en eftergift än ett genuint försvar för demokratin.

 

Kopiera länk