artikel

EU-parlamentet kräver bindande FN-regler för storföretag

Idag röstade EU-parlamentet för att EU ska stödja bindande FN-regler för att internationella storföretag ska respektera mänskliga rättigheter i alla länder de är verksamma i.

Malin Björk var en av EU-parlamentarikerna som röstade ja till resolutionen som kräver att EU i förhandlingarna i FN ska ge sitt fulla stöd till att införa ett bindande fördrag för att hindra att arbetare i fattiga länder utnyttjas av internationella storföretag.

Malin Björk var en av EU-parlamentarikerna som röstade ja till resolutionen som kräver att EU i förhandlingarna i FN ska ge sitt fulla stöd till att införa ett bindande fördrag för att hindra att arbetare i fattiga länder utnyttjas av internationella storföretag.

– Vi har idag ett fullständigt ohållbart system där såväl naturtillgångar som människor i fattiga länder utnyttjas helt ostraffat av de stora, multinationella företagen. Då är det minsta en kan begära av EU att se till att det finns regler på plats som kan ställa dessa företag till svars för brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Malin Björk.

Men EU-parlamentet arbetar i motvind. Hittills har EU-kommissionen, som får sitt förhandlingsmandat av EU:s medlemsländer, motverkat alla försök att införa juridiskt bindande regler.

– Det är skamligt men tyvärr inte förvånande att EU gång på gång visar att storföretagens vinster går för före mänskliga rättigheter, konstaterar Malin Björk.

Resolutionen gick igenom med de jämna siffrorna 301 ja-röster mot 281 nej-röster. 17 avstod.

Kopiera länk