artikel

EU-parlamentet antog historisk resolution om Palestina

För första gången erkänner EU-parlamentet Israels ockupation av palestinska områden. Ett symboliskt viktig steg, säger Malin Björk.

Igår antog Europaparlamentet en resolution som fördömer Israels hot att riva beduinbyn Khan al-Ahmar, och tvångsförflytta dess invånare.

Igår antog Europaparlamentet en resolution som fördömer Israels hot att riva beduinbyn Khan al-Ahmar, och tvångsförflytta dess invånare.

”Tvångsförflyttningar av invånare på ett ockuperat område av andra skäl än befolkningens säkerhet eller tvingande militära skäl är förbjudna enligt den fjärde Genèvekonventionen och utgör ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt,” står det i resolutionen. Enligt internationella brottmålsdomstolen är ett brott mot fjärde Genèvekonventionen en krigsförbrytelse.

– Det är ett symboliskt viktigt steg att Europaparlamentet äntligen erkänner Israels ockupation av palestinska områden. Dessutom begär resolutionen kompensation för EU-finansierad infrastruktur som Israel förstör. EU har fortfarande en mycket lång väg att gå i sin politik gentemot Israel. Man måste markera mot Israel där det spelar roll: handels- och de diplomatiska relationerna. Men denna omröstning är ett steg i rätt riktning, säger Malin Björk.

Här kan du läsa resolutionen i sin helhet.

Kopiera länk