artikel

Malin Björk: Valet av Weber är sällsynt omdömeslöst

Idag utlyste edaren för EU-parlamentets högergrupp EPP, Manfred Weber, sin kandidatur till posten som ny ordförande för EU-kommissionen. Malin Björk är djupt kritisk.

– Jag tycker att valet av Weber som ”spitzenkandidat” är sällsynt omdömeslöst. För det första kan det ju innebära att ännu en kristdemokratisk, konservativ högerman ska leda EU-kommissionen i fem år. Men ännu allvarligare är att Weber så sent som i april gratulerade Ungerns auktoritära ledare Orbán till att han vann valet i Ungern.

– Jag tycker inte att någon som applåderar den fruktansvärda politiska utvecklingen i Ungern, med inskränkningar av de grundläggande demokratiska rättigheterna, mediefriheten och flyktingars rättigheter är i närheten av att vara lämplig att leda EU, säger Malin Björk.

– Det är helt obegripligt om den svenska högern skulle stödja Webers kandidatur. Men å andra sidan vill de ju eventuellt ta makten med hjälp av rasisterna i Sverige, så kanske är de ändå beredda att ställa sig bakom en spitzenkandidat som stöttar Orbán, säger Malin Björk.

I partigruppen EPP, som är EU-parlamentets största, ingår även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

Kopiera länk