artikel

Vänsterpartiet i EU – vilka är vi? Del 5: Joel Nordström

Joel  Nordström jobbar som politisk rådgivare och följer utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (förkortat LIBE på EU-språk) för Malin Björk i Bryssel.

Hur hamnade du här?
Jag sökte först en praktiktjänst för att följa utskottet för jämställdhetsfrågor, men fick inte tjänsten. Ett par månader senare blev jag uppring och tillfrågad om jag istället ville göra praktik med fokus på LIBE-utskottet. Och det ville jag ju. En vecka senare flyttade jag till Belgien. Snart går min praktiktjänst över till ett vanligt kontrakt på sex månader.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
Jag följer arbetet i LIBE, utskottet som arbetar med mycket lagstiftning, inte minst inom flyktingpolitik. Jag går på möten, skriver underlag, läser på om politiska frågor och gör sammanfattningar och analyser av händelser och förslag. Malin hinner ju inte läsa allt och gå på alla möten så vi assistenter hjälper till och sorterar bland allt. Just nu håller jag på och jobbar med ett lagförslag som heter Rights and values program. Malin är ”skuggrapportör” för förslaget för vår partigrupp, GUE/NGL. Det innebär att hon ska bevaka och föra fram sina åsikter om ärendet för hela partigruppen.

Vad tycker du har varit konstigast hittills under din tid i EU-parlamentet?
Konstigast är den här inkluderingskulturen i det europeiska samarbetet som gör att alla partigrupper är med i processen i alla lagstiftningsärenden, även när en partigrupp är så liten att den nästan inte har någon politisk makt alls. I Sverige är det ju regeringen som lägger fram en proposition, medan det i EU är kommissionen som kommer med ett förslag som alla partigrupper sedan följer. I praktiken är det inte så stor skillnad, i båda fall är det majoriteten som bestämmer, men det verkar ju mer demokratiskt i EU än vad det faktiskt är. EU-parlamentets roll är ju att ge en demokratisk legitimitet till EU-projektet. Och ofta är legitimitet mer prioriterat här än vad verkligt inflytande är.

Vad gjorde du innan du kom hit?
Jag är född och bodde också i Malmö tills jag kom hit. Jag har pausat mina studier i juridik och sociologi i Lund. Jag har alltid varit intresserad av vänsterpolitik och  av politik och demokratiska processer mer generellt. Jag är uppväxt i en vänsterfamilj och det har aldrig funnits något alternativ till vänsterpolitik för min del, men jag blev inte partipolitiskt engagerad förrän 2015. Tidigare hade jag en del personliga tvivel om parlamentarism, men sedan tänkte jag att man måste iallafall kämpa. Och engagemanget har gett mycket tillbaka.

Hur är det att bo i Bryssel?
När jag får den frågan brukar jag svara att jag hatar EU men jag älskar att bo i Bryssel! Det är en skittrevlig stad, väldigt avslappnad och gemytlig. Kafékulturen som finns här passar mig perfekt. Ingen tittar snett på en om man tar en öl eller en kaffe och läser en bok.

Kopiera länk