artikel

”EU trampar i de högerextremas spår”

”EU kom överens om migrationspolitiken” står det i mediernas rubrikerna idag om EU-toppmötet. ”Kom överens om Fästning Europa-politiken” skulle det snarare stå, tycker Malin Björk.

– Den som läser rådets slutsatser inser att i stort sett alla EU-länder, inklusive den svenska regeringen, trampar i högerextrema politikers spår, som Orbán, Salvini och Francken.

– EU-ledarna inriktar sig bara på repressiva delar som ytterligare militariserade gränser, aktioner i tredje land, samarbete med förtryckaren Erdogan, och förvar. En av de värsta idéerna som lanseras nu är just att EU ska skapa slutna läger – både i EU och i tredje länder – för dem som räddas i Medelhavet, där flyktingar och migranter ska låsas in i väntan på en eventuell asylprövning. Vad som sedan ska hända med dessa människor – för det är människor av kött och blod vi pratar om – är oklart. Texten säger att de ska fördelas frivilligt mellan medlemsländer.

– När det kommer till frågan om hur ett delat ansvar för att ta emot flyktingar som kommer till EU ska se ut, har EU ledarna inte avancerat en millimeter! Anledningen är att de inte kan nå konsensus, men det finns inget egenvärde i konsensus om det innebär en anpassning till alltmer omänskliga lösningar! Det är sorgligt att se den svenska regeringen delta i dessa samtal utan någon ambition, utan någon plan. De leker dumt Följa John, känns det som. Men det är högerextrema extremer de trampar efter. Det är faktiskt helt orimligt.

– Vi i Vänsterpartiet vill istället se att en koalition av länder går vidare och beslutar om en fördelningsansvar för att ta emot flyktingar som kommer till EU. Sanktioner kan sedan riktas mot dem som inte vill vara med. Men det viktigaste är att snarast bryta igenom och upp den alltmer omänskliga politik som EU lägger fram, säger Malin Björk.

Kopiera länk