artikel

Sex vänsterpartier går samman för ett progressivt Europa

Med en gemensam deklaration ska sex partier, däribland svenska Vänsterpartiet, stärka den europeiska vänstern inför nästa EU-val.

Tillsammans vill partierna presentera gemensamma lösningar på vår tids stora utmaningar som den enorma skatteflykten, klimatförändringarna, den otrygga arbetsmarknaden och attackerna mot flyktingars och kvinnors rättigheter. Gemensamt för partierna är också att de är kritiska till den marknadsliberala och överstatliga ekonomiska politik som förespråkas av EU:s institutioner.

Vid en gemensampresskonferens lanserade de idag deklarationen Det är folkets tur nu (”Now, the people”).

– Människor ska inte behöva välja mellan högerns marknadsliberala dogmer eller extremhögerns nationalism och rasism. Med det här samarbetet vill vi visa att det finns en annan möjlighet, en stark vänster som samarbetar för att skapa ett mer rättvist och jämställt Europa. Vi tänker jobba stenhårt både mot EU-högerns åtstramningspolitik och extremhögerns rasism, sa Malin Björk.

Partierna som ingår i samarbetet är, förutom Vänsterpartiet, franska La La France Insoumise, spanska Podemos, finska Vänsterförbundet, portugisiska Bloco de Esquerda och danska Enhedslisten. Fler partier väntas tillkomma. 

Medverkande vid presskonferensen:

Jean-Luc Melenchon, partiledare La France Insoumise

Catarina Martins, partiledare Bloco de Esquerda

Li Andersson, partiledare Vänsterförbundet

Pernille Skipper, partiledare Enhedslisten

Miguel Urban Crespo, EU-parlamentariker Podemos

Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet

 

Kopiera länk