artikel

”Ett fritt internet är en viktig garant för ett öppet samhälle”

Just nu håller EU-institutionerna på att färdigställa ett nytt lagförslag om upphovsrätt. Malin Björk är kritisk till flera delar i förslaget, som hon menar kraftigt skulle inskränka internet.

På bordet ligger ett förslag från den konservative parlamentarikern Axel Voss (som sitter i samma partigrupp som M och KD). Om förslaget blir verklighet hotas viktiga delar av hur internet fungerar.

På bordet ligger ett förslag från den konservative parlamentarikern Axel Voss (som sitter i samma partigrupp som M och KD). Om förslaget blir verklighet hotas viktiga delar av hur internet fungerar.

Ett av de mest allvarliga delarna med förslaget (artikel 13) är att hemsidor ska tvingas att automatiskt skanna igenom allt som laddas upp för att avgöra om de är upphovsrättskyddade eller inte. Dessutom ska alla som länkar till en hemsida hållas personligt ansvariga för hemsidans innehåll, trots att hemsidans innehåll kan ändras i ett ögonblick. Det är också oklart hur ett automatiserat filter ska kunna veta om uppladdaren har eller inte har tillåtelse att ladda upp materialet. Satir är ju tillåtet att göra oavsett upphovsrättsskydd, medan det ursprungliga materialet kan vara upphovsrättsskyddat.

– Det är oacceptabelt förslag. Ett fritt internet är en av de starkaste garanterna vi har för ett fritt och demokratiskt samhälle. Upphovsrätten försvaras inte genom att vi begränsar internet. Vi måste hitta gemensamma lösningar istället för att straffa dem som delar en länk eller massövervaka hemsidor, säger Malin Björk.

En annan minst sagt problematisk del i förslaget (artikel 11) innebär att den som länkar till en sida ska vara ansvarig för det länkade innehållet. Företag ska till och med kunna ta ut en avgift för den som länkar till deras sidor. Förutom det absurda i att den som länkar till en sida ska betala för att göra reklam för en hemsida anser Vänsterpartiet att det är orimligt att den som länkar ska ansvara för den länkade sidas innehåll. Den länk som ena dagen gick till en sida föreställande en katt kan nästa dag vara en länk till en strömmad version av en olagligt delad film.

– Vi i vänstern står upp för ett fritt internet och kommer arbeta för att direktivet inte begränsar internet. Tillsammans måste vi nu arbeta för att påverka andra parlamentariker så att de också röstar för att försvara ett fritt internet, säger Malin Björk.

Under den närmaste tiden kommer hon att arbeta för att de problematiska delarna i det föreslagna direktivet tas bort. Tyvärr ser det ut  som att EU-parlamentets högermajoritet kommer att få igenom förslaget till stor del i sin nuvarande tappning.

Den 20 juni är det dags för omröstning i EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor. Tidigast i början på juli röstar hela parlamentet om förslaget.

Kopiera länk