artikel

Fyra år sedan Malin Björk stoppade utvisningen av Ghader

Idag är det fyra år sedan Malin Björk och flera medpassagerare ställde sig upp i ett plan på väg från Östersund. Genom sitt agerande hindrade de tvångsutvisningen av en man till Iran.

Malin Björk tillsammans med Ghader och delar av familjen i Östersund 2018.

Så här säger Malin Björk idag om händelsen den 10 april 2014:

– Ibland hamnar man i situationer, tillsammans med andra, då man blir delaktig i något som är större än en själv. Vi stod upp för människors rätt att söka skydd i Sverige. Ibland ställs saker på sin spets och då är det skönt att veta att man räcker till att stå upp för sina värderingar, även i en situation som känns svår. Det faktum att jag reste mig upp har inneburit att jag känner mig stark och trygg både i handling och i mitt politiska ställningstagande.

– Sedan var det ju oerhört kul att träffa Ghader och hans familj igen i Östersund i vintras. Bäbisen som då låg och gnydde i en vagn är idag en fyraårig sprallig tjej!

Så här skrev Malin själv på sin Facebooksida för fyra år sedan:

”Stoppa utvisningen av Mirans pappa

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort förut – rest mig upp i flygplanet (2 ggr, planet var stort!) och bett mina medpassagerare göra som mig och inte knäppa säkerhetsbältena för att på ett värdigt sätt markera att vi inte vill vara delaktiga i deporteringen av en flykting med 2 små barn och fru i Östersund! Familjeåterförening är en mänsklig rättighet som ständigt åsidosätts, och Sverige har förbundit i FN konventioner att alltid agera först och främst för barnens bästa. Att slita dem från sina föräldrar strider mot barns mänskliga rättigheter! Lättade fick vi beskedet att SAS piloten valde att avblåsa avvisningen! Tack ’Ingen människa är illegal’ för ert viktiga arbete!”

Idag tänker vi också på de modiga människor som försöker utvisningarna från Afghanistan från förvaret i Kållered.

 

Kopiera länk