artikel

Löfven, kräv att EU:s finansiering av libysk milis stoppas!

Idag, onsdag, och imorgon träffas EU-ländernas ledare Afrikanska unionens ledare för att diskutera unga afrikaners framtid, men också migration och säkerhet. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk hoppas att Stefan Löfven tar tillfället att driva på för att EU stoppar finansieringen av de libyska miliser som upprätthåller landets fruktansvärda flyktingsituation.

– Det är bra att EU diskuterar med AU hur människors situation i Afrika kan förbättras på längre sikt, men här och nu måste vi också ta tag i den akuta situationen. EU bidrar direkt till att skapa en tillvaro där människor fängslas, torteras, våldtas, säljs som slavar och dödas bara för att de försöker skapa sig ett bättre liv i Europa. EU:s finansiering av de milisgrupper som kallas den libyska kustbevakningen måste därför stoppas omedelbart, säger Malin Björk.

– Det är bra att EU diskuterar med AU hur människors situation i Afrika kan förbättras på längre sikt, men här och nu måste vi också ta tag i den akuta situationen. EU bidrar direkt till att skapa en tillvaro där människor fängslas, torteras, våldtas, säljs som slavar och dödas bara för att de försöker skapa sig ett bättre liv i Europa. EU:s finansiering av de milisgrupper som kallas den libyska kustbevakningen måste därför stoppas omedelbart, säger Malin Björk.

– Lösningen på människors desperata situation kan aldrig vara att stänga EU:s gränser och betala den ena skurkstaten efter den andra för att hålla människor borta från oss. Att stänga gränserna bidrar bara till att förvärra en redan extremt allvarlig situation. Vi måste fråga oss om vi verkligen vill vara medskyldiga till detta barbari.

Kopiera länk