artikel

”Jag trodde att det skulle vara lite kyligare stämning”

Gymnasieeleverna Moa Eriksson och Maja Nilsson, båda 18 år, från Ronneby praktiserade hos oss i fem dagar. Här ger de sina intryck av EU-parlamentet i Bryssel.

 

Moa Eriksson och Maja Nilsson.

Hur kommer det sig att ni har gjort praktik här?
Moa: Vi fick ett erbjudande i skolan att åka hit. Det lät jättehäftigt. Jag tänkte också att det skulle vara bra att se hur allt går till.
Maja: Ja, det vore dumt att åka, tänkte jag. Men det var bara jag och Maja som anmälde oss. Jag tror att de andra inte vågade eller kanske var lite lata.

Hur kändes det att hamna hos Malin Björk?
Moa: Det kändes jättekul. Jag kommer från en Vänsterparti-familj, så min pappa blev lite star-struck när han fick höra att jag skulle vara hos Malin, den enda vänsterpartisten i EU. Jag känner mig väldigt trygg med hennes politiska värderingar.
Maja: Jag hade inte hört talas om Malin innan jag kom hit, men sedan läste jag på lite och tyckte att det kändes bra.

Vad har ni fått göra?

Maja: Vi har gått runt och lyssnat på lite olika möten. Vi var till exempel med när jämställdhetsutskottet hade möte. Där var det en forskare som presenterade ett jämställdhetsindex över länderna i EU.
Moa: Vi har också varit med när vänstergruppen hade gruppmöte. Det var jätteintressant, de pratade om högerextremism i EU och i USA. Sedan har vi hjälpt Berit att bära väskor till besöksgruppen från Västerås och varit med på en facklig demonstration inför toppmötet i Göteborg. Och just det ja, vi var också med på Contra violencia, en galicisk kampanj mot våld mot kvinnor.

Är det som ni tänkt er här?
Moa: Det är mer avslappnat än jag tänkt. Jag trodde att det skulle vara lite kyligare stämning och att alla skulle ha högklackade skor, kavaj och kjol på sig.

Vad har varit det bästa och det sämsta med era dagar här?
Moa: Det bästa har varit att vi hamnade i er grupp. Det har känns tryggt. Sämst har varit maten. Jag trodde att det skulle vara lite lyxigare här. Jag har ätit i riksdagen en gång med min klass, där var det jättegod mat.
Maja: Bäst har varit alla trevliga människor. Sämst har varit när diskussionerna ibland blivit lite väl tekniska, som på vissa konferenser.

Vad tyckte ni om EU innan ni kom hit och vad tycker ni nu när ni är här?
Maja: Jag har lite blandade åsikter. Nu har jag lite mer inblick när det gäller framför allt de negativa aspekterna, som till exempel konsekvenserna med det här handelsavtalet med Japan, JEFTA. Vi var på en konferens om det som var väldigt intressant.
Moa: Jag var negativ innan jag kom hit och är fortfarande det. Jag skulle inte ha röstat för att våra beslut skulle flyttas hit till Bryssel. Jag tycker att besluten ska fattas där vi bor. Samtidigt är det lätt att se att man kan bli mer positiv när man kommer hit, det är ju så stort och maffigt. Men jag känner mig också lite äcklad av allt det maffiga.

Kopiera länk