artikel

”EU har tagit ett stort steg mot en överstatlig militarisering”

I måndags enades 23 av EU:s 28 länder om ett fördjupat försvarssamarbete, kallat Pesco. Samarbetet innebär att länderna måste lägga mer pengar på försvar och bidra med trupper till EU:s militära insatser. EU ska varje år granska att länderna lever upp till sina förpliktelser. Malin Björk är kritisk till samarbetet.

– Det här innebär ett stort steg mot en överstatlig militarisering av EU. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist försöker nästan bagatellisera det hela, men samarbetet innebär att Sverige ställer sig bakom en militarisering av EU, och förbinder oss att lägga mer pengar på ett gemensamt EU-försvar och beredskap att skicka svenska trupper till militära EU-insatser, säger Malin Björk.

Mellan 2021 och 2027 vill EU-kommissionen lägga närmare 400 miljarder kronor (38,5 miljarder euro) på försvarsutgifter. Pengarna ska tas från såväl de enskilda medlemsländernas statskassor som från EU:s budget, trots att det i EU:s fördrag står att EU-budgeten inte får användas till militära ändamål.

– Att militarisera EU och lägga sådana här hisnande summor på åtgärder som till syvende och sist går ut på att lösa konflikter med våld är helt fel väg att ta för att skapa ökad säkerhet. De enda som kommer tjäna på detta är de vapentillverkare som lobbat hårt för det i flera år, säger Malin Björk.

– Detta väljer alltså regeringen att satsa på när vi har så mycket annat som måste göras. Vi borde fokusera på att skapa ett hållbart flyktingmottagande, minska arbetslösheten och stoppa klimatförändringarna, säger Malin Björk.

Kopiera länk