artikel

”Tortyrfängelserna i Libyen måste stängas”

FN anser att EU:s politik leder till att den redan fruktansvärda situationen för flyktingar i Libyen försämras ännu mer. Malin Björk kräver att EU och Sverige stoppar finansieringen av libysk milis och att flyktingfängelserna stängs omedelbart.

Igår uttalade sig FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, om situationen för migranter i Libyen.

”Women recounted rape and other sexual violence at the hands of smugglers and guards. A woman from Cote d’Ivoire told UN staff that during her journey: ’Armed men came in and chose six women, including me, and took us out one by one. When I first refused, I was slapped and a gun was pointed at my head. Four men raped me outside. I was in early stages of pregnancy, I bled profusely, and I think I lost the baby. I haven’t seen a doctor yet,” berättar han bland annat.

Det är en otänkbart grym situation med tortyr, ibland till döds, och som EU är delaktig i att upprätthålla. Det är också en politik som stöds av den svenska regeringen. Allt pekar på att vi deltar i brott mot mänskligheten.

”The increasing interventions of the EU and its member states have done nothing so far to reduce the level of abuses suffered by migrants. Our monitoring, in fact, shows a fast deterioration in their situation in Libya,”säger Zeid Ra’ad Al Hussein .

Malin Björk hoppas att FN:s kraftiga reaktion på situationen i Libyen ska leda till att EU och Sverige äntligen börjar agera.

– Det är tortyr som pågår i Libyen, och EU är med all tydlighet en del av problemet. Att finansiera libysk milis i ett försök att stoppa människor från att lämna detta helvete, är en skam och en helt ohållbar politik, det är barbari, säger Malin Björk.

– Löfven och regeringen hävdar att de vill rädda liv, men de gör motsatsen. Regeringen måste nu kraftfullt motsätta sig EU:s människorättsvidriga Libyenpolitik och kräva att dessa tortyrfängelser stängs ner. Vårt intresse i Libyen bör vara att skapa en stabil situation för människorna som befinner sig i Libyen, inte att stoppa människor från att komma till Europa.

Läs mer här:

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22393&LangID=E

https://euobserver.com/migration/139881

Kopiera länk