artikel

EU måste agera mot våldet mot hbtq-personer i Egypten

I ett brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini kräver Malin Björk och 67 andra EU-parlamentariker att EU agerar för att stoppa övergreppen mot hbtq-personer i Egypten.

Den ökade förföljelsen av hbtq-personer sker samtidigt som EU väljer att förnya sitt partnerskap med Egypten. Fokus ligger på att få Egypten att stoppa flyktingar och kontrollera gränser. Liksom med EU:s relation till Turkiet kompromissar man bort demokrati och mänskliga rättigheter. I Europaparlamentets debatt i tisdags kritiserades detta av flera EU-parlamentariker från olika politiska grupper.

Malin Björk har också tagit initiativ till ett brev där totalt 68 EU-parlamentariker kräver att EU:s höga utrikesrepresentant, Federica Mogherini, agerar.

– EU måste göra allt som går för att stoppa den klappjakt på hbtq personer som pågår nu. Det är dags att visa att man menar allvar med mänskliga rättigheter, säger Malin Björk och fortsätter:

– Förföljelsen av hbtq-personer hänger också samman med den allmänna urholkningen av demokrati och mänskliga rättigheter i Egypten, och det är hög tid att  EU tydligare stödjer alla de aktivister och medborgare som arbetar för demokratisering.

Läs brevet här

Se Malin Björks tal i EU-parlamentet

Kopiera länk