artikel

Parlamentet röstade igenom svagt förslag mot skatteflykt

Malin Björk är besviken över att EU-parlamentet missade en viktig chans att ta tuffare tag mot skatteflykt.
Nyss röstade EU-parlamentet igenom ett lagförslag som ska hindra storföretagens skatteflykt (så kallad land-för-land-rapportering), som kostar EU:s medlemsländer hundratals miljarder kronor varje år. Det handlar om att företag ska tvingas redovisa sina intäkter i de länder som de är verksamma och tjänar pengar i, inte bara i det land som företagen är registrerade. Men förslaget som gick igenom gör Malin Björk besviken.
– Alla är överens om att skatteflykt är ett stort problem. Här hade parlamentet en jättechans att göra en viktig insats mot den enorma skatteflykten, men tyvärr så såg högern till att det förslag som gick igenom blev tandlöst. Det visar att tydligt att högern hellre ställer sig på dom skattefifflande storföretagens sida än på medborgarnas sida, säger Malin Björk.
Hon kritiserar särskilt att enligt förslaget som röstades igenom ska bara företag med en omsättning på hela 750 miljoner euro tvingas redovisa sina intäkter.
– Det innebär att bara cirka femton procent av företagen i EU omfattas av förslaget. Det hade naturligtvis varit mycket bättre om man följde rapportörernas ursprungliga förslag om att företag med en omsättning på 40 miljoner euro skulle ingå.
– Högern pressade dessutom igenom en väldigt löst formulerad undantagsklausul som innebär att många företag kan fortsätta sitt hemlighetsmakeri.
Kopiera länk