artikel

EU-högern håller skattesmitare bakom ryggen

Igår kväll röstade EU-parlamentets ekonomi- och justitieutskott igenom ett lagförslag om så kallad land-för-land-rapportering, som ska hindra företagens skatteflykt. Malin Björk är kritisk till hur högerns ändringar kraftigt försvagat förslaget i utskotten. Motsättningarna i utskotten var stora, och parlamentets rapportörer för förslaget avstod själva i slutomröstningen.

– Tyvärr så visar det sig som vanligt att EU-högern håller de stora skattesmitarna bakom ryggen. Det gjorde de på flera sätt, bland annat genom att se till att bara företag som har en omsättning på minst 750 miljoner euro ska tvingas redovisa sina intäkter, inte företag som omsätter minst 40 miljoner, som utskottens rapportörer föreslog. Det innebär att bara tio procent av företagen i EU skulle omfattas av den nya lagen. Det räcker inte långt om man på allvar vill stoppa den skamliga skatteflykten som kostar EU:s medborgare hundratals miljarder kronor varje år, säger Malin Björk.

– Tyvärr så visar det sig som vanligt att EU-högern håller de stora skattesmitarna bakom ryggen. Det gjorde de på flera sätt, bland annat genom att se till att bara företag som har en omsättning på minst 750 miljoner euro ska tvingas redovisa sina intäkter, inte företag som omsätter minst 40 miljoner, som utskottens rapportörer föreslog. Det innebär att bara tio procent av företagen i EU skulle omfattas av den nya lagen. Det räcker inte långt om man på allvar vill stoppa den skamliga skatteflykten som kostar EU:s medborgare hundratals miljarder kronor varje år, säger Malin Björk.

– Högern pressade dessutom igenom en väldigt löst formulerad undantagsklausul som innebär att många företag kommer fortsätta sitt hemlighetsmakeri. Om vi menar allvar med att bekämpa skatteflykt måste vi se till att förbättra förslaget när det kommer debatteras mer offentligt inför plenumomröstningen.

– Det är också väldigt nedslående att finansminister Magdalena Andersson sagt att hon i Rådet inte stöder idén om att företagen ska tvingas redovisa sina vinster offentligt. Hon tycker att det räcker om skattemyndigheterna får tillgång till siffrorna. Det tycker jag är ett svagt besked från någon som representerar såväl socialdemokratin som ett land med en mycket stark offentlighetsprincip.

Lagförslaget planeras att debatteras och röstas om av hela parlamentet i Strasbourg i juli.

Läs även Risk för urvattnad lag mot skatteflykt

Kopiera länk