artikel

Högern bojkottar delegationsresa till Polen

När EU-parlamentets jämställdhetsutskott ordnar en delegationsresa till Polen vägrar högern följa med.

Image may contain: 1 person, outdoor

Idag åker Malin Björk till Polen på delegationsresa med EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Delegationen kommer att träffa regeringsföreträdare, representanter från oppositionen och flera frivilligorganisationer och aktivister – bland annat de som i höstas gick ut på gatorna i tiotusentals och stoppade den drakoniska lagen som skulle totalkriminalisera de som sökte abortvård (#BlackProtest, #CzarnyProtest). EU-parlamentets högerkonservativa partigrupper EPP (där M och KD ingår) och ECR har dock valt att bojkotta delegationsresan.

– Situationen i Polen vad gäller demokrati och respekt för rättsstaten är allvarlig. Den här delegationen är vårt sätt att sätta fingret på hur viktigt jämställdhet är i försvaret för ett demokratiskt och öppet samhälle. Tyvärr är det talande att högern ställer in sitt deltagande. De saknar verkligt intresse för att försvara både demokratin och kvinnors rättigheter, säger Malin Björk.

De progressiva krafterna i jämställdhetsutskottet har sett till att programmet innehåller många möten med civilsamhället och aktivister.

– Progressiva krafter har det motigt i Polen nu. Men det finns många som organiserar sig och just de feministiska krafterna är centrala. Internationell solidaritet spelar stor roll för att stärka dessa krafter. Vi ska träffa många av dom och hoppas art vi tillsammans kan vända utvecklingen, fortsätter Malin Björk.

Hon ser också fram emot att träffa kollegor från det ganska nybildade vänsterpartiet Razem.

– Äntligen ser vi en kraft i Polen som är ett alternativ till de konservativa eller superkonservativa högerpartierna i Polen. De är feminister, vänster, och mobiliserar en verklig demokratiseringsrörelse. Jag hoppas på ett rejält genomslag för dem!

Fortsättning följer…

Kopiera länk