artikel

Vad gör EU för att stå upp mot USA:s munkavleregel?

Med USA:s återinförda munkavleregel stoppas allt bistånd till organisationer som utför eller informerar om abort. Malin Björk kräver att EU och Sveriges regering tar krafttag för att stå upp för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa världen över.

Varje republikansk presidentadministration i USA har sedan 1984 infört den så kallade munkavleregeln (”The global gag rule”), men Trumps kvinnofientliga gubbgäng har gått ännu längre än tidigare. Nu förbjuds i stort sett allt stöd till kvinnors reproduktiva hälsa.

Varje republikansk presidentadministration i USA har sedan 1984 infört den så kallade munkavleregeln (”The global gag rule”), men Trumps kvinnofientliga gubbgäng har gått ännu längre än tidigare. Nu förbjuds i stort sett allt stöd till kvinnors reproduktiva hälsa.

En god sexuell och reproduktiv hälsovård för kvinnor är en fråga om liv och död. Det är också en fråga om att kunna leva ett helt eller ett halvt liv. Att kunna ha kontroll över sin kropp och sexualitet – eller inte. Munkavlelagen vittnar om ett så djupt förakt för kvinnor, för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Ursäkta mitt språk, men vem fan tror de att de är att sätta bromsar och kedjor, och underminera kvinnors rättigheter på det här viset? Vi kommer inte bli tystade eller munkavlade. EU, liksom varje  medlemsland, måste stå upp nu.

Jag välkomnar She decides-initiativet. Det är en viktig del av svaret. Men det räcker inte. Vare sig politiskt eller vad gäller tillskjutna resurser.

Min fråga är: Vad tänker EU göra -på den politiska nivån, och vad gäller finansieringen? Europaparlamentet har agerat. Vi har röstat igenom krav om ökad EU-finansiering

Men det är alldeles för tyst från både Kommissionen och Rådet. Idag, den 16 mars, när Sveriges biståndsminister Isabella Lövin träffar sina EU-kollegor, efterlyser jag därför ett par åtgärder.

Jag vill se tydliga rekommendationer för hur våra partnerorganisationer ska garanteras att de kan fortsätta tillhandahålla sexuell och reproduktiv hälsovård, inklusive abortvård. Jag vill också se ett förslag till en ökad biståndsbudget till SRHR-frågor och kvinnors hälsa. Dessutom vill jag se ett konkret förslag om hur EU:s riktlinjer kan stärkas, så att vi långsiktigt och uthålligt står upp för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa internationellt.

Ens engagemang och uppriktighet prövas när det är motigt. Om EU menar allvar med att vi ska stå upp för kvinnors rättigheter – då måste det visas i konkret handling nu. Fördöm tydligt USA:s munkavleregel, ta striden i internationella forum och skjut till mer pengar!

Kopiera länk