artikel

”Att Ceta hafsas igenom är ett demokratiproblem”

Idag röstade Europarlamentets internationella handelsutskott idag ja till Ceta, handelsavtalet mellan EU och Canada. Även om Malin Björk är besviken över utslaget är hon framför allt kritisk till parlamentets bristande beslutsprocess kring avtalet.
– Resultatet i utskottet var väntat. Det jag vänder mig mest emot just nu är att inte fler utskott får säga sin mening om Ceta, med tanke på hur omfattande avtalet är. Att avtalet hafsas igenom på det här sättet är ett allvarligt demokratiproblem, säger Malin Björk.
Hon får medhåll från ledamöter i flera partigrupper. I ett brev till handelskommissonär Cecilia Malmström påpekar utskottets socialdemokratiska skuggrapportör Sorin Moisa på de många oklarheter som finns i avtalet. Finska ledamoten Heidi Hautala från gröna gruppen skriver i ett brev till sina utskottskollegor att den planerade ratificeringen av avtalet måste skjutas upp i fem månader om parlamentet ska hinna utvärdera Cetas konsekvenser.
Hela EU-parlamentet väntas rösta om Ceta den 15 februari. Då besöker också Canadas premiärminister Justin Trudeau parlamentet i Strasbourg, där omröstningen sker. Därefter ska EU-ländernas 38 nationella och regionala parlament också säga sitt om avtalet.
Kopiera länk