Vänsterpartiets utrikespolitik strävar efter att skapa en rättvisare och jämlikare värld. Vi vill jämna ut klyftorna mellan såväl fattiga och rika människor och länder som mellan kvinnor och män genom en mer rättvis global världsordning.
För detta krävs en kraftfull och samstämmig utvecklingspolitik, en mer demokratisk värld och en starkare respekt för internationell rätt och mänskliga rättigheter. Demokrati och mänskliga rättigheter fungerar som skydd för de människor som är mest utsatta, skapar en mer jämlik maktfördelning och möjlighet för människor att påverka sina levnadsvillkor.
Sveriges roll i världen har förändrats. Den moderatledda regeringen har gett vika för Turkiets påtryckningar och satt ett svenskt medlemskap i Nato före demokrati och rättsstatens principer. Man sätter det svenska näringslivets intressen först i utvecklingspolitiken och konstaterar att Sverige inte längre ska driva en feministisk utrikespolitik. Regeringen har dessutom slopat enprocentsmålet i biståndet och har gjort en total omläggning av biståndet som får stora negativa konsekvenser för de människor som är i allra störst behov av stöd.
Klimat- och miljörelaterade förändringar hotar tillgången på resurser som är nödvändiga för människors överlevnad. Samtidigt som dessa förändringar innebär hot som hela mänskligheten står inför, drabbar de olika delar av världen på olika sätt. Sverige ser inte ut att nå klimatmålen, någonting regeringen tycks ta lätt på. När rika länder som Sverige åsidosätter klimatet spelar det stor roll för hur andra länder agerar.
Det är tydligt att regeringen inte har några ambitioner om att Sverige ska fortsätta att ta ansvar för den globala utvecklingen. Vänsterpartiet vill genomföra de omställningar som krävs för att minska inkomstklyftan både i Sverige och resten av världen, fördela välståndet och resurser jämlikt samt öka och stärka det internationella samarbetet.