Vänsterpartiet i EU-parlamentet

”EU trampar i de högerextremas spår”

”EU kom överens om migrationspolitiken” står det i mediernas rubrikerna idag om EU-toppmötet. ”Kom överens om Fästning Europa-politiken” skulle det snarare stå, tycker Malin Björk.

– Den som läser rådets slutsatser inser att i stort sett alla EU-länder, inklusive den svenska regeringen, trampar i högerextrema politikers spår, som Orbán, Salvini och Francken.

– EU-ledarna inriktar sig bara på repressiva delar som ytterligare militariserade gränser, aktioner i tredje land, samarbete med förtryckaren Erdogan, och förvar. En av de värsta idéerna som lanseras nu är just att EU ska skapa slutna läger – både i EU och i tredje länder – för dem som räddas i Medelhavet, där flyktingar och migranter ska låsas in i väntan på en eventuell asylprövning. Vad som sedan ska hända med dessa människor – för det är människor av kött och blod vi pratar om – är oklart. Texten säger att de ska fördelas frivilligt mellan medlemsländer.

– När det kommer till frågan om hur ett delat ansvar för att ta emot flyktingar som kommer till EU ska se ut, har EU ledarna inte avancerat en millimeter! Anledningen är att de inte kan nå konsensus, men det finns inget egenvärde i konsensus om det innebär en anpassning till alltmer omänskliga lösningar! Det är sorgligt att se den svenska regeringen delta i dessa samtal utan någon ambition, utan någon plan. De leker dumt Följa John, känns det som. Men det är högerextrema extremer de trampar efter. Det är faktiskt helt orimligt.

– Vi i Vänsterpartiet vill istället se att en koalition av länder går vidare och beslutar om en fördelningsansvar för att ta emot flyktingar som kommer till EU. Sanktioner kan sedan riktas mot dem som inte vill vara med. Men det viktigaste är att snarast bryta igenom och upp den alltmer omänskliga politik som EU lägger fram, säger Malin Björk.

Missa inte Malin Björk i Almedalen!

Ska du till Almedalen i år? Då får du inte missa Malin Björk!

Här är några tillfällen då du har chansen att se och höra henne:

Måndag 2 juli:

8.30-8.50
Kommenterar i Svenska Dagbladets program Mellan raderna, inför Jonas Sjöstedts tal klockan 19.

9-9.45
Deltar i Rädda Barnens samtal om EU:s migrationspolitik.

10-10.45
Deltar i Europahusets samtal om EU:s migrationspolitik med EU-parlamentarikerna Anna Hedh, Anna Maria Corazza Bildt och Bodil Valero.

11-11.30
Intervjuas av Aleksa Lundberg för Feministiskt Perspektiv.

18.30-19
Försnackar tillsammans med Anna Herdy (tidningen Flamman) i TV4 inför Jonas Sjöstedts tal kl. 19.

Tisdag 3 juli:

15-15.50
Deltar i RFSL:s partidebatt om hbtq-frågor.

Sex vänsterpartier går samman för ett progressivt Europa

Med en gemensam deklaration ska sex partier, däribland svenska Vänsterpartiet, stärka den europeiska vänstern inför nästa EU-val.

Partierna som inlett ett nära samarbete är, förutom Vänsterpartiet, franska La La France Insoumise, spanska Podemos, finska Vänsterförbundet, portugisiska Bloco de Esquerda och danska Enhedslisten. Fler partier väntas tillkomma. 

Tillsammans vill de presentera gemensamma lösningar på vår tids stora utmaningar som den enorma skatteflykten, klimatförändringarna, den otrygga arbetsmarknaden och attackerna mot flyktingars och kvinnors rättigheter. Gemensamt för partierna är också att de är kritiska till den marknadsliberala och överstatliga ekonomiska politik som förespråkas av EU:s institutioner.

Imorgon, onsdag, inför EU-toppmötet den 28-29 juni, kommer representanter för partierna att lansera deklarationen Det är folkets tur nu (”Now, the people”).

– Människor ska inte behöva välja mellan högerns marknadsliberala dogmer eller extremhögerns nationalism och rasism. Med det här samarbetet vill vi visa att det finns en annan möjlighet, en stark vänster som samarbetar för att skapa ett mer rättvist och jämställt Europa. Vi tänker jobba stenhårt både mot EU-högerns åtstramningspolitik och extremhögerns rasism, säger Malin Björk.

Medverkande:

Jean-Luc Melenchon, partiledare La France Insoumise

Catarina Martins, partiledare Bloco de Esquerda

Li Andersson, partiledare Vänsterförbundet

Pernille Skipper, partiledare Enhedslisten

Miguel Urban Crespo, EU-parlamentariker Podemos

Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet

 

”Ett fritt internet är en viktig garant för ett öppet samhälle”

Just nu håller EU-institutionerna på att färdigställa ett nytt lagförslag om upphovsrätt. Malin Björk är kritisk till flera delar i förslaget, som hon menar kraftigt skulle inskränka internet.

På bordet ligger ett förslag från den konservative parlamentarikern Axel Voss (som sitter i samma partigrupp som M och KD). Om förslaget blir verklighet hotas viktiga delar av hur internet fungerar.

Ett av de mest allvarliga delarna med förslaget (artikel 13) är att hemsidor ska tvingas att automatiskt skanna igenom allt som laddas upp för att avgöra om de är upphovsrättskyddade eller inte. Dessutom ska alla som länkar till en hemsida hållas personligt ansvariga för hemsidans innehåll, trots att hemsidans innehåll kan ändras i ett ögonblick. Det är också oklart hur ett automatiserat filter ska kunna veta om uppladdaren har eller inte har tillåtelse att ladda upp materialet. Satir är ju tillåtet att göra oavsett upphovsrättsskydd, medan det ursprungliga materialet kan vara upphovsrättsskyddat.

– Det är oacceptabelt förslag. Ett fritt internet är en av de starkaste garanterna vi har för ett fritt och demokratiskt samhälle. Upphovsrätten försvaras inte genom att vi begränsar internet. Vi måste hitta gemensamma lösningar istället för att straffa dem som delar en länk eller massövervaka hemsidor, säger Malin Björk.

En annan minst sagt problematisk del i förslaget (artikel 11) innebär att den som länkar till en sida ska vara ansvarig för det länkade innehållet. Företag ska till och med kunna ta ut en avgift för den som länkar till deras sidor. Förutom det absurda i att den som länkar till en sida ska betala för att göra reklam för en hemsida anser Vänsterpartiet att det är orimligt att den som länkar ska ansvara för den länkade sidas innehåll. Den länk som ena dagen gick till en sida föreställande en katt kan nästa dag vara en länk till en strömmad version av en olagligt delad film.

– Vi i vänstern står upp för ett fritt internet och kommer arbeta för att direktivet inte begränsar internet. Tillsammans måste vi nu arbeta för att påverka andra parlamentariker så att de också röstar för att försvara ett fritt internet, säger Malin Björk.

Under den närmaste tiden kommer hon att arbeta för att de problematiska delarna i det föreslagna direktivet tas bort. Tyvärr ser det ut  som att EU-parlamentets högermajoritet kommer att få igenom förslaget till stor del i sin nuvarande tappning.

Den 20 juni är det dags för omröstning i EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor. Tidigast i början på juli röstar hela parlamentet om förslaget.

Bättre villkor för utländska arbetare

Malin Björk välkomnar att EU-parlamentet röstat för att villkoren för personer som tillfälligt jobbar utomlands ska förbättras.

I tisdags röstade EU-parlamentet med stor majoritet för det så kallade utstaioneringsdirektivet. Det nya direktivet ska ersätta lagen från 1996 som reglerar villkoren för personer som tillfälligt arbetar i ett EU-land för företag som är baserade i ett annat EU-land.

Malin Björk välkomnar ändringarna som förhandlats fram mellan parlamentet och medlemsländerna.

– De ändringar som blev resultatet av trialogförhandlingarna är långt ifrån perfekta, men de innebär iallafall att utstationerade arbetare kommer att få rättvisare villkor jämfört med dagens regler, säger Malin Björk.

– Fortfarande finns mycket kvar att göra för att utstationerade arbetstagare ska få samma villkor som alla andra. För att skapa bättre balans mellan arbetstagare och arbetsgivare i EU behöver därför ett socialt protokoll skrivas in i EU:s fördrag, fortsätter hon.

– Det här är en fråga som vi i vänstern drivit under en lång tid. Ända sedan Lavaldomen, då EU-domstolen typiskt nog dömde till fördel för arbetstagarsidan, har vi försökt förbättra villkoren för arbetstagarnas villkor inom EU. Den här revisionen av utstationeringsdirektivet är ett viktigt steg i rätt riktning, men kampen för ett rättvis arbetsmarknad fortsätter!

 

Bli vår praktikant i höst!

Nu har du chansen att bli vår praktikant i EU-parlamentet i Bryssel i höst.

Vi behöver någon som tar vid när vår nuvarande praktikant Sara slutar. Vi söker dig som har en pågående eller avklarad universitetsutbildning i statsvetenskap, genusvetenskap, sociologi, nationalekonomi, juridik, litteraturvetenskap, konstvetenskap eller motsvarande. Du är nyfiken, flexibel och mogen att ta ett stort, eget ansvar i kontorets arbete.

Som praktikant får du delta och följa Vänsterpartiets aktiviteter i EU-parlamentet. Du kommer särskilt att få följa arbetet i jämställdhetsutskottet och driva feministisk politik. Du deltar i arbetsgrupper med ledamöter och andra politiska sekreterare med att utveckla och sprida Vänsterpartiets och vänstergruppen GUE/NGL:s politik. Självklart sympatiserar du med Vänsterpartiets värderingar. Praktiken utförs på Vänsterpartiets kontor i Bryssel och, i undantagsfall, Strasbourg. Arbetsspråken är svenska och engelska. Franska kan också vara till stor hjälp i det vardagliga livet, både inne i parlamentet och utanför.

Praktiken är förlagd till höstterminen 2018, start den 17 september.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat:

  • Omvärldsbevakning
  • Utredningsarbete
  • Rapportskrivning
  • Utarbeta underlag till artiklar och andra former av medieutspel
  • Ta fram underlag till beslut
  • Administrativt arbete
  • Samarbeta med NGO:s och feministiska rörelser

Tillträde: 2018-09-17

Arbetstid: Heltid

Lön: Ersättning utgår

Varaktighet: 6 månader

Skicka personligt brev och CV till  samordnare Berit Dahlström: [email protected] senast den 30 juni. Telefon: +32 (0) 498 11 86 54

”Hela samhället förlorar när inte allas potential tillvaratas”

I veckan hölls den första upplagan någonsin av tredagarskonferensen People of African Descent Week i EU-parlamentet. Bland deltagarna fanns politiker, akademiker och aktivister från hela Europa men också från USA. En av initiativtagarna till konferensen är Vänsterpartiets riksdagsledamot Momodou Malcolm Jallow. Vi passade på att ställa några frågor till honom mellan ett par av de många seminarierna.

Varför behövs den här veckan?
– Den behövs för att synliggöra livsvillkoren för alla 15-20 miljoner afro-européer men också för att kräva ett erkännande för alla bidrag – historiskt och i samtiden – som människor med afrikanskt ursprung bidragit till Europas utveckling. Det är också ett tillfälle att prata om levnadsvillkoren för svarta i Europa inom områden som utbildning, hälsa, arbetsmarknad och rättssystem. Till exempel förekommer det i nästan alla EU-länder rasprofilering, alltså diskriminering baserat på en persons utseende. Flera rapporter visar att afro-européer diskrimineras överallt i samhället. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden, oavsett utbildningsnivå. Här kan vi, tillsammans med representanter från civilsamhället, akademin och politiken diskutera socio-ekonomiska lösningar så  att svarta ska få samma livsvillkor som alla andra.

Hur känns det att vara här?
– Det känns mäktigt att vara med när svarta och européer med afrikanskt påbrå för första gången håller ett sådant här stort möte i det mäktigaste politiska rummet i Europa. Det känns stärkande. Många på konferensen pratar om ”empowerment”. Jag blev inspirerad när jag för tio år sedan åkte till USA för att delta i Congressional Black Caucus, en årlig konferens för afro-amerikaner i Washington där tusentals aktivister, organisationer, företagare och politiker träffas för att samtala om sina livsvillkor, bygga nätverk och hitta gemensamma lösningar. Jag tänkte att det vore häftigt att anordna något liknande i Europa. Nu har vi förverkligat den ambitionen och  det går inte att överdriva dess betydelse för kampen mot afrofobi. Och jag är glad och stolt att Malin Björk stöttat den här idén och kampen från den första dagen.

– FN har också utsett åren 2015-2024 till decenniet för personer med afrikanskt ursprung och uppmanat alla medlemsländer att uppmärksamma det, men det är det inte många som gjort. Inte Sverige heller. Det gör också att det känns extra viktigt att ha den här konferensen nu.

Vilka frågor diskuteras under konferensen?
– Vi följer i princip FN:s tre punkter  – erkännande, rättvisa och utveckling – och sorterar alla frågor under dessa teman. Vi pratar till exempel om historiska orättvisor; hur Europa förslavat, koloniserat och tagit resurser från Afrika för att bygga Europa. Afrikaner har till och med hjälp till att kriga för européers frihet under både första och andra världskriget. Vi tar också upp samtida orättvisor som migration och rasprofilering. I mitt tal nämnde jag till exempel att jag, även som riksdagsman med tjänstepass, alltid måste förklara mig när jag går igenom passkontroller, medan mina vita kollegor bara passerar. Som svart spelar det ingen roll om du har en doktorstitel eller om du är flykting utan papper, alla behandlas lika dåligt.

 – Vi pratade också om hur hatbrotten mot svarta ökar. Människor blir ibland av med sina liv bara för att de ser ut som de gör, ibland av representanter från staten. Gemensamt i alla fallen är att offren varit svarta och att de som begått brotten gått fria. Men svarta människor utsätts inte bara för fysiskt och psykisk våld. Det handlar också om att inte få samma stöd och service eller tillgång till likvärdig sjukvård och utbildning som alla andra. Det handlar också om hur svarta människor framställs i läromedel och i barnböcker. När vitheten  alltid gestaltas som skönhetsideal framställs svarthet som motsatsen. Våra barn exponeras dagligen för detta genom litteratur, media, kultur. Det leder ofta till en känsla av  självförakt hos svarta barn.

– Under temat utveckling diskuterar vi lösningar på problemen. Vi vill till exempel ha ett ramverk på EU-nivå för att säkerställa svarta människors rättigheter, precis som det redan finns en strategi för romsk inkludering. Vi har redan pratat med representanter för EU-kommissionen och de är positiva men säger att ”vi är inte där än”. Men vi kommer att fortsätta kämpa för att det ska finnas en juridisk grund för att EU:s medlemsländer ska arbeta hårdare för att säkerställa att svarta människors socio-ekonomiska, politiska och mänskliga rättigheter upprätthålls och respekteras.

– Vi pratade också om vikten av jämlikhetsdata, alltså statistik som visar hur utsatta och missgynnade olika grupper är i samhället. Jag är stolt över att Vänsterpartiet, som enda svenska riksdagsparti, har jämlikhetsdata som krav i sitt partiprogram. Det är ett viktigt steg i rätt riktning.

Mycket av det ni diskuterar rör diskriminering. Tror du att dina barn kommer att få det bättre?

– Det är för dem vi gör det här, för att inte nästa generation ska behöva göra samma arbete som vi gör nu. Tidigare slogs vi mot slaveri och kolonisation. För varje generation blir det lite bättre, men det är tack vare att människor före oss har kämpat. Förändringar kommer, men först till nästa generation.

– Hela samhället förlorar, när inte alla människors potential tillvaratas. Jag brukar berätta en anekdot om två likadana frön som sås bredvid varandra, men med en mur mellan dem. Det ena fröet får sol och regn, men det andra står bara i skuggan av muren. Då vet man att bara ett av fröna kommer att växa bra.  Precis så är det med människor. Om inte alla får de nödvändiga förutsättningarna kan vi gå miste om en läkare som kunde ha botat cancer eller en ny Nelson Mandela. Och det är vi politiker som måste riva muren och skapa jämlika samhällen. Alla vinner om alla barn kan uppnå sin potential. Det är det det handlar om för mig som politiker.

EU-parlamentet röstade för allvarliga inskränkningar i asylrätten

Idag röstade EU-parlamentets ansvariga utskott (LIBE) om ett av de mest omtalade lagförslagen inom ramen för reformerna av det gemensamma asylsystemet, asylprocedurförordningen. Rapportören Ferrara från italienska Femstjärnerörelsen presenterade en lagtext som innebär ytterligare försämringar i asylrätten. Malin Björk är djupt kritisk och röstade nej till förslaget. 

– Alla ska ha rätt till en rättvis prövning av sitt ärende. Denna förordning gör det omöjligt, konstaterar Malin Björk.

– Asylprocedurförordning är ytterligare ett steg i EU:s ”race to the bottom” för människors rätt att söka asyl. Att besluta om gemensamma regler som på ett så fundamentalt sätt inskränker människors rättigheter är inget jag kan ställa upp på. Det kommer drabba många människor väldigt hårt, säger hon.

En av de mest allvarliga delarna i texten handlar om att personer som anses komma från ett ”säkert tredje land” inte ens ska behöva få sin asylansökan prövad.

– Det är helt oacceptabelt att ha en lista med säkra länder som innebär att människor kommer nekas att få sin asylansökan prövad. Det undergräver hela asylrätten, eftersom den måste baseras på individuella bedömningar och  omständigheter. Vi kommer få se direktavvisningar vid EU:s gränser. Det här är väldigt farligt.

Nu inleds förhandlingar med rådet. Utsikterna är allt annat än goda, varnar Björk.

– Med en usel text i bagaget kommer vi inte kunna åstadkomma något bra i de här förhandlingarna. Sverige måste motsätta sig detta i Rådet, så att vi inte ytterligare försämrar den redan urholkade asylrätten i Sverige.

Malin Björk ny talesperson i hbtq-frågor för Vänsterpartiet

Tre frågor till Malin Björk, som idag utsetts till Vänsterpartiets nya talesperson för hbtq-frågor.

Malin Björk

Grattis Malin, hur känns det?
– Det känns väldigt roligt. Jag jobbar ju redan med de här frågorna som ligger mig både nära och varmt om hjärtat. Att få vara Vänsterpartiets talesperson känns extra fint för vi har en bra politik och en viktig roll att spela. Vänsterpartiet har alltid gått före, det är jag stolt över. Vi jobbar i såväl föreningar som i lokalpolitiken, i riksdagen och i EU-parlamentet. Jag kommer att fortsätta och stärka det arbetet. Till syvende och sist handlar det om att förbättra livet för alla hbtq-personer. Det tror jag leder till ett mer öppet och rättvist samhälle. Hbtq-kampen har en viktig roll att spela i striden för det öppna samhället.

Vilka hbtq-frågor vill du driva?
– Det finns så mycket att göra, både hemma och internationellt. De krafter som vill förtrycka oss hbtq-presoner är välorganiserade. De nationalistiska, kvinnofientliga, rasistiska och hbtq-fientliga krafterna är en stor utmaning. Det är dags att vi steppar upp motståndet och organiserar oss minst lika bra som dem. Vi måste bygga broar med andra rörelser och tillsammans skapa ett samhälle där alla får plats. Sedan finns det specifika frågor som rör till exempel asylsökande hbtq-personer, unga hbtq-personer, barn i hbtq-familjer och transpersoner. Den tillfälliga flyktinglagen slår till exempel extra hårt mot bland andra hbtq-personers rättigheter.

Vad tror du själv gör dig till en bra talesperson?
– Som hbtq-person har jag naturligtvis kännedom om de här frågorna och jag har också arbetat med dem under en lång tid. Jag har bland annat gett ut en tidskrift och är vice ordförande i EU-parlamentets partiöverskridande hbtq-grupp. Och så har jag ju stor energi. Den kommer jag använda både för att föra ut Vänsterpartiets politik men också för att samarbeta med föreningar och rörelser både hemma och internationellt. Vi ses i Pride, både för att fira och för att smida planer för att stärka hbtq-personers rättigheter!

Fyra år sedan Malin Björk stoppade utvisningen av Ghader

Idag är det fyra år sedan Malin Björk och flera medpassagerare ställde sig upp i ett plan på väg från Östersund. Genom sitt agerande hindrade de tvångsutvisningen av en man till Iran.

Malin Björk tillsammans med Ghader och delar av familjen i Östersund 2018.

Så här säger Malin Björk idag om händelsen den 10 april 2014:

– Ibland hamnar man i situationer, tillsammans med andra, då man blir delaktig i något som är större än en själv. Vi stod upp för människors rätt att söka skydd i Sverige. Ibland ställs saker på sin spets och då är det skönt att veta att man räcker till att stå upp för sina värderingar, även i en situation som känns svår. Det faktum att jag reste mig upp har inneburit att jag känner mig stark och trygg både i handling och i mitt politiska ställningstagande.

– Sedan var det ju oerhört kul att träffa Ghader och hans familj igen i Östersund i vintras. Bäbisen som då låg och gnydde i en vagn är idag en fyraårig sprallig tjej!

Så här skrev Malin själv på sin Facebooksida för fyra år sedan:

”Stoppa utvisningen av Mirans pappa

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort förut – rest mig upp i flygplanet (2 ggr, planet var stort!) och bett mina medpassagerare göra som mig och inte knäppa säkerhetsbältena för att på ett värdigt sätt markera att vi inte vill vara delaktiga i deporteringen av en flykting med 2 små barn och fru i Östersund! Familjeåterförening är en mänsklig rättighet som ständigt åsidosätts, och Sverige har förbundit i FN konventioner att alltid agera först och främst för barnens bästa. Att slita dem från sina föräldrar strider mot barns mänskliga rättigheter! Lättade fick vi beskedet att SAS piloten valde att avblåsa avvisningen! Tack ‘Ingen människa är illegal’ för ert viktiga arbete!”

Idag tänker vi också på de modiga människor som försöker utvisningarna från Afghanistan från förvaret i Kållered.

 

1 2 3 7