artikel

Malin Björk ny talesperson i hbtq-frågor för Vänsterpartiet

Tre frågor till Malin Björk, som idag utsetts till Vänsterpartiets nya talesperson för hbtq-frågor.

Malin Björk

Grattis Malin, hur känns det?
– Det känns väldigt roligt. Jag jobbar ju redan med de här frågorna som ligger mig både nära och varmt om hjärtat. Att få vara Vänsterpartiets talesperson känns extra fint för vi har en bra politik och en viktig roll att spela. Vänsterpartiet har alltid gått före, det är jag stolt över. Vi jobbar i såväl föreningar som i lokalpolitiken, i riksdagen och i EU-parlamentet. Jag kommer att fortsätta och stärka det arbetet. Till syvende och sist handlar det om att förbättra livet för alla hbtq-personer. Det tror jag leder till ett mer öppet och rättvist samhälle. Hbtq-kampen har en viktig roll att spela i striden för det öppna samhället.

Vilka hbtq-frågor vill du driva?
– Det finns så mycket att göra, både hemma och internationellt. De krafter som vill förtrycka oss hbtq-presoner är välorganiserade. De nationalistiska, kvinnofientliga, rasistiska och hbtq-fientliga krafterna är en stor utmaning. Det är dags att vi steppar upp motståndet och organiserar oss minst lika bra som dem. Vi måste bygga broar med andra rörelser och tillsammans skapa ett samhälle där alla får plats. Sedan finns det specifika frågor som rör till exempel asylsökande hbtq-personer, unga hbtq-personer, barn i hbtq-familjer och transpersoner. Den tillfälliga flyktinglagen slår till exempel extra hårt mot bland andra hbtq-personers rättigheter.

Vad tror du själv gör dig till en bra talesperson?
– Som hbtq-person har jag naturligtvis kännedom om de här frågorna och jag har också arbetat med dem under en lång tid. Jag har bland annat gett ut en tidskrift och är vice ordförande i EU-parlamentets partiöverskridande hbtq-grupp. Och så har jag ju stor energi. Den kommer jag använda både för att föra ut Vänsterpartiets politik men också för att samarbeta med föreningar och rörelser både hemma och internationellt. Vi ses i Pride, både för att fira och för att smida planer för att stärka hbtq-personers rättigheter!

Kopiera länk