Asylpolitik

Resan genom Västra Balkan vintern 2015

Den 12-16 november 2015 reste Malin Björk med en delegation genom Västra Balkan, en flyktingrutt som blivit vanligare än Medelhavsvägen men som också kantas av stora faror och osäkerheter. 

Flyktvägen till trygghet i Europa kantas av farligheter och stängda gränser. Under 2015 har flyktvägen via Turkiet, med båt över till Grekland, via Balkan och vidare till olika europeiska länder blivit den vanligaste. Rapporter om kaotiska situationer, våld, och utsatthet avlöser varandra, och de politiska besluten,, styr utvecklingen. Därför reste Malin Björk med en delegation från Vänstergruppen i Europaparlamentet tillsammans med aktivister från Balkan, till regionen för att läsa av situationen med egna ögon och öron.

Rutten följde flyktingarnas rutt från norra Grekiska gränsen in i Makedonien, genom Serbien ända till ankomstlägret i Kroatien. Vid gränserna tvingas människor vänta och nu har mer eller mindre välorganiserade transitläger satts upp där flyktingar kan få hjälp i form av mat, läkarvård, och kläder och ladda sina telefoner. Frivilligorganisationerna har en central roll i lägren.

Antalet flyktingar som passerar dessa transitläger varierade mellan 3000-10.000 per dag när vi var på plats.

 

Vandring mot Presovo, Serbien (Foto: Malin Björk)
Vandring mot Presovo, Serbien (Foto: Malin Björk)

De flesta har flytt från Irak, Syrien, Afghanistan, Eritrea, Marocko och Iran. Många människor är trötta och utmattade som tar sig till tälten för en tillfällig vila innan vidare resa. En del föräldrar bär på småbarn, de lite större barnen bär på väskor som familjen fått med sig från hemlandet. Resan sker med bussar och tåg för vilka flyktingarna måste lösa biljetter ända tills de kommer fram till Kroatien. Klicka för att läsa mer.

Kopiera länk